• 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis na delikatną, wilgotną oraz lekko sypką babkę czekoladową w polewie z białej czekolady. Babka jest pyszna oraz bardzo aromatyczna, pachnie czekoladą i migdałami. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie na wielkanocnym stole.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 190 g mąki pszennej
    - 85 g mąki ziemniaczanej
    - 40 g kakao
    - 200 g masła
    - 190 g cukru
    - 5 jajek
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru migdałowego

    POLEWA
    - 80 g białej czekolady
    - 2 łyżki masła
    - 4 łyżki mleka
    + płatki migdałowe
    _____________________

    FORMA: forma do babki z kominem o średnicy 23 cm
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Do miski przesiewamy obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, a następnie delikatnie mieszamy*.

    * Dzięki przesianiu składniki nabiorą powietrza, a babka po upieczeniu będzie puszysta i lekka.
  • krok 2 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrami (zwykłym i migdałowym) za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy.
  • krok 3 3. Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera.
  • krok 4 4. Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 23 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką).
  • krok 5 5. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
  • krok 6 6. Na koniec przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Babkę odstawiamy do stężenia polewy.

Porady

Jeśli babka mocno Wam wyrośnie i nie stoi prosto, to po ostudzeniu możecie przyciąć jej spód (nożem lub struną do cięcia ciasta).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka pszenna Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować