Pyszne domowe chrupiące bułeczki z dużą ilością ziaren.
Zdrowe bo domowe, bez żadnych ulepszaczy na śniadanie i nie tylko.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
150 g mąka - pszenna razowa typ 2000
450 g mąka pszenna typ 480
20 g drożdże świeże lub( 10 g suszonych )
2 łyżki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
60 g pestek słonecznika
20 g białego sezamu
20 g nasion chia
60 g pestek dyni
30 g oleju
380 g letniej wody
Dodatkowo :
80 g mieszanki ziaren do posypania bułek
woda - 35 g
30 g mąka żytnia typ 720
Bułki z ziarnami (słonecznik, dynia, chia, sezam) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i dwie łyżki wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru.
2.Obie mąki wymieszać z ziarnami, dodając rozmieszane drożdże, sól i olej, wymieszać.
3.Następnie wlać wodę, zagnieść ciasto ręcznie wyrabiać przez 7 minut lub mikserem z hakiem 5 minut
4.Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie dosypywać mąki.
Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
5.Po tym czasie z podzielonego ciasta na 2 części uformować dwa wałki lekko spłaszczyć i ciąć na trójkąty.
6.Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
7.Mąkę żytnią wymieszać z wodą tak przygotowaną mieszanką posmarować bułki i posypać ziarnami.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.C przez około 30 minut.
Bułek wyszło 12 szt.
Komentarze