BUŁKI RAZOWE Z ZIARNAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, chrupiące bułeczki z ziarnami słonecznika i dyni idealne na śniadanie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag mąki żytniej
    30 dag mąki orkiszowej
    200 ml. ciepłego mleka
    400 ml. ciepłej wody
    5 dag drożdży
    3 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki ziaren dyni
    3 łyżki otrębów żytnich
    4 łyżki oliwy
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru do zaczynu
    1 łyżka mąki pszennej do zaczynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki razowe z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko ciepłe+drożdże +cukier +łyżka mąki pszennej, dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Suche produkty wymieszać w misce, dodać wyrośnie zaczyn, wodę i dokładnie wyrobić. Na sam koniec dodajemy oliwę. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie robimy wałek formujemy bułeczki. Ponownie odstawiamy aby bułeczki ponownie wyrosły. Smarujemy mlekiem i pieczemy w 180* ok 25/30 minut.

Porady

Do zaczynu możemy mleko zastąpić wodą ciepłą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować