Bułki z chia

5 (188 ocen)

Pełnoziarniste bułeczki z nasionami chia, świetne na śniadanie, kolację czy do domowych burgerów.

Składniki:

  • 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    2 łyżeczki suchych drożdży
    150 g jogurtu greckiego
    1 łyżka nasion chia
    200 ml ciepłego mleka
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    sól, cukier

    do posypania mak i sezam
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na bułki 1. Nasiona chia namocz na 2 godziny w jogurcie greckim. Do mąki wsyp suche drożdże, 1 łyżeczkę soli i cukru, dodaj olej i ciepłe mleko, zacznij wyrabiać, najłatwiej robotem z hakiem. Dodaj namoczone chia z jogurtem. Wymieszaj aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia.
  • Bułki przed pieczeniem 2. Z ciasta formuj bułeczki, układaj w sporych odstępach na blaszce. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Bułeczki piecz 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować