Bułki z chia

  • wyświetlono: 1038 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Pełnoziarniste bułeczki z nasionami chia, świetne na śniadanie, kolację czy do domowych burgerów.

Iwona75

Składniki

450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki suchych drożdży
150 g jogurtu greckiego
1 łyżka nasion chia
200 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 jajko
sól, cukier

do posypania mak i sezam

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki z chia

  • Ciasto na bułki1. Nasiona chia namocz na 2 godziny w jogurcie greckim. Do mąki wsyp suche drożdże, 1 łyżeczkę soli i cukru, dodaj olej i ciepłe mleko, zacznij wyrabiać, najłatwiej robotem z hakiem. Dodaj namoczone chia z jogurtem. Wymieszaj aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia.
  • Bułki przed pieczeniem2. Z ciasta formuj bułeczki, układaj w sporych odstępach na blaszce. Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Bułeczki piecz 20-25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakibułki śniadanioweBułki do hamburgerówchiaszybkie bułkibułki orkiszowenasiona chiałatwe bułkibułki z chiabułki do burgerów

Komentarze

Podobne przepisy

bułki z przedziałkiem

Dodane przez: BARB

Pszenne bułki z przedziałkiem

Te pszenne bułki mogłabym jeść...

image-0bwsciq

Dodane przez: Nemi-Habibi

Bułki z mąki żytniej razowej

Od dłuższego czasu namiętnie dodaję...

Rozkoszne bułki z cebulą

Dodane przez: podkarpatka

Rozkoszne bułki z cebulą

Bułki są bardzo miękkie. To, że...

bułki z majonezem

Dodane przez: gnomcio

Bułki pszenne z majonezem

Szybkie, pyszne, niezwykle mięciutkie...

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Dodane przez: akrobatka22

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Mięciutkie bułeczki poznańskie...

Mleczne bułki z makiem

Dodane przez: Martyna1991

Mleczne bułki z makiem

Domowe , puszyste bułki pachnące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE