Miseczki z obwódkami z budyniem i karmelizowanym rabarbarem otulonym kokosowa kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

bardzo smaczne!na sniadanie , deser, lub przekąske najlepsze!

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
    150 ml ciepłego mleka
    3/4 opakowania drożdży w kostce
    1 jajko
    50 g roztopionego masła
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    Budyń :

    150 ml mleka
    2 żółtka
    opakowanie cukru waniliowego
    10g mąki pszennej
    10g mąki ziemniaczanej

    Nadzenie z rabarbaru

    300 g rabarbaru, obranego i pociętego na średnie kawałki
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki wody

    Kokosowa kruszonka:
    40 g masła
    około 1/2 szklanki maki
    2 łyzki cukru
    2 łyzki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Przekąski

Miseczki z obwódkami z budyniem i karmelizowanym rabarbarem otulonym kokosowa kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na budyń gotujemy budyn , odstawiamy do przestudzenia.
    Z podanych składników na kruszonke wyrabiamy palcami ciasto , owijamy folia , schładzamy w lodówce.
    Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, po łyżce cukru i maki oraz szczyptę soli. Mieszamy , rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
    Jajko ucieramy z pozostałym cukrem , dodajemy rozczyn, mieszamy a nastepnie dodajemy pozostałe składniki.
    Wyrabiamy elastyczne ciasto , odstawiamy na kwadrans by podrosło.
    Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy około 2 cm koła ( dnem szklanki) w każdym kole robimy wgłebienie dnem literatki. Z pozostałych kawałków ciasta kroimy paski i oblepiamy nimi obwódki okragłych kawałków ciasta.

    Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę W garnuszku umieszczamy wode z cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu aż się rozpuści i uzyska lekko złotawy kolor, dodajemy rabarbar , mieszamy. Gotujemy kilka minut aż większość soku, który puści rabarbar, wyparuję. Rabarbar zdejmujemy z ognia i studzimy.

    W każdym wgłębieniu umieszczamy po łyżce budyniu oraz po 1-2 łyżce rabarbaru, Wierzch posypujemy kruszonką.

    Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach., Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Owoce Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować