Miseczki z obwódkami z budyniem i karmelizowanym rabarbarem otulonym kokosowa kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na budyń gotujemy budyn , odstawiamy do przestudzenia.
Z podanych składników na kruszonke wyrabiamy palcami ciasto , owijamy folia , schładzamy w lodówce.
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, po łyżce cukru i maki oraz szczyptę soli. Mieszamy , rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
Jajko ucieramy z pozostałym cukrem , dodajemy rozczyn, mieszamy a nastepnie dodajemy pozostałe składniki.
Wyrabiamy elastyczne ciasto , odstawiamy na kwadrans by podrosło.
Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy około 2 cm koła ( dnem szklanki) w każdym kole robimy wgłebienie dnem literatki. Z pozostałych kawałków ciasta kroimy paski i oblepiamy nimi obwódki okragłych kawałków ciasta.
Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę W garnuszku umieszczamy wode z cukrem i podgrzewamy na średnim ogniu aż się rozpuści i uzyska lekko złotawy kolor, dodajemy rabarbar , mieszamy. Gotujemy kilka minut aż większość soku, który puści rabarbar, wyparuję. Rabarbar zdejmujemy z ognia i studzimy.
W każdym wgłębieniu umieszczamy po łyżce budyniu oraz po 1-2 łyżce rabarbaru, Wierzch posypujemy kruszonką.
Bułeczki pieczemy około 20 minut w 190 stopniach., Smacznego:)
Komentarze