Muffinki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Małe, zgrabne muffinki na parę kęsów. Z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i kremowego budyniu. Pyszne

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g. margaryny lub masła
    500g. mąki pszennej
    150g. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 ml mleka w temp. pokojowej
    2 jajka
    Dodatkowo:
    3 długie łodygi rabarbaru
    3 łyżki cukru

    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    500 ml mleka
    1 łyżka masła 82%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 1. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę.
    Wrzucamy na rozgrzaną patelnie smażymy do momentu aż zacznie puszczać sok.
    Wsypujemy cukier, mieszamy do pokrycia każdego kawałka rabarbaru.
  • Muffinki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, do gotowego dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
  • Muffinki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 3. Margarynę/masło rozpuszczamy, odstawiamy do wystudzenia.
    Mąkę mieszamy z cukrem,oraz proszkiem do pieczenia.
    Wbijamy jajka, wlewamy mleko.
    Ucieramy do powstania gładkiej masy.
  • Muffinki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 4. Do foremek wyłożonych papilotkami wkładamy łyżkę cista, budyniu oraz ponownie łyżkę ciasta.
  • Pieczemy ok.25 min w piekarniku nagrzanym do 200st. 5. Na wierzch kładzie po łyżce rabarbaru.
  • Pieczemy ok.25 min w piekarniku nagrzanym do 200st. 6. Pieczemy ok.25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować