WANILIOWE MINI BUŁECZKI Z MASCARPONE

4.47 (172 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym - na słodko oczywiście!

Z dodatkiem prawdziwej wanilii!

Bułeczki są niesamowicie puszyste i delikatne.

Idealnie smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 25 szt )

    * maka pszenna – 550 g

    * drożdże świeże – 30 g

    * masło min. 82% – 100 g

    * mleko – 250 ml

    * cukier – 100 g

    * jajko – 1 szt

    * sól – 1 szczypta

    * wanilia ( ziarna ) - 1 szt

    NADZIENIE SEROWE:

    * mascarpone - 500 g

    * żółtko - 2 szt

    * cukier - do smaku

    * wanilia ( ziarna ) - 1 szt

    * jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Waniliowe mini bułeczki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    NADZIENIE:

    Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem.

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

    Całość smarujemy nadzieniem serowym i sklejamy jak uszka/pierożki.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-12 minut ) w 180C.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mascarpone Sery Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować