Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Niezwykle mięciutkie i puszyste bułeczki ze słodkim kremem z samodzielnie zrobionego budyniu, a do tego delikatnie kwaskowy karmelizowany rabarbar. Dawno tak smacznych bułeczek nie jadłam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa – 1/2 kg
    jajko – 1 szt.
    masło - 100 g
    mleko – 300 ml
    świeże drożdże – 20 g
    cukier – 1/4 szk.

    DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY:
    mleko – 300 ml
    żółtka – 3 szt.
    domowy cukier z wanilią - 50 g
    mąka tortowa – 20 g
    mąka ziemniaczana – 20 g


    KARMELIZOWANY RABARBAR:
    rabarbar – 400 g
    domowy cukier z wanilią - 100 g
    woda – 2 łyżki

    KRUSZONKA:
    mąka - ½ szk.
    cukier - ¾ szk.
    masło - 60 g

    PONADTO:
    żółtko - 1 szt.
    mleko – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY: 200 ml mleka przelać do garnka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mlekiem, cukrem i obiema mąkami, całość dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając zagotować. Budyń przelać do miski, którą nakryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu i odstawić do przestygnięcia.
  • 2. KARMELIZOWANY RABARBAR: rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jeśli jest młody nie ma potrzeby go obierać. Na małą patelnię wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu nie mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować, aż cukier osiągnie złoty kolor. Dodać rabarbar, wymieszać i gotować, aż zmięknie, a powstały sok częściowo odparuje. Odstawić do wystudzenia, przełożyć na sitko, aby pozbyć się soku.
  • 3. CIASTO: ze świeżych drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy drożdże wyrosną połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
  • 5. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 6. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować bułeczkę i odłożyć nakryte lnianą ściereczką do podrośnięcia.
  • Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 7. Składniki kruszonki wymieszać i krótko zagnieć tak, aby powstały grudki. Kruszonką posypać bułeczki i wstawić je do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 20-23 minuty. Upieczone przełożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
  • Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 8. W wyrośniętych bułkach dnem szklanki zrobić wgłębienia, w które następnie wkładać łyżkę budyniu i łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować