Niezwykle mięciutkie i puszyste bułeczki ze słodkim kremem z samodzielnie zrobionego budyniu, a do tego delikatnie kwaskowy karmelizowany rabarbar. Dawno tak smacznych bułeczek nie jadłam.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
CIASTO:
mąka tortowa – 1/2 kg
jajko – 1 szt.
masło - 100 g
mleko – 300 ml
świeże drożdże – 20 g
cukier – 1/4 szk.
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY:
mleko – 300 ml
żółtka – 3 szt.
domowy cukier z wanilią - 50 g
mąka tortowa – 20 g
mąka ziemniaczana – 20 g
KARMELIZOWANY RABARBAR:
rabarbar – 400 g
domowy cukier z wanilią - 100 g
woda – 2 łyżki
KRUSZONKA:
mąka - ½ szk.
cukier - ¾ szk.
masło - 60 g
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY: 200 ml mleka przelać do garnka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mlekiem, cukrem i obiema mąkami, całość dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając zagotować. Budyń przelać do miski, którą nakryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu i odstawić do przestygnięcia.
2.KARMELIZOWANY RABARBAR: rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jeśli jest młody nie ma potrzeby go obierać. Na małą patelnię wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu nie mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować, aż cukier osiągnie złoty kolor. Dodać rabarbar, wymieszać i gotować, aż zmięknie, a powstały sok częściowo odparuje. Odstawić do wystudzenia, przełożyć na sitko, aby pozbyć się soku.
3.CIASTO: ze świeżych drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Gdy drożdże wyrosną połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
5.Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować bułeczkę i odłożyć nakryte lnianą ściereczką do podrośnięcia.
7.Składniki kruszonki wymieszać i krótko zagnieć tak, aby powstały grudki. Kruszonką posypać bułeczki i wstawić je do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 20-23 minuty. Upieczone przełożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
8.W wyrośniętych bułkach dnem szklanki zrobić wgłębienia, w które następnie wkładać łyżkę budyniu i łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Komentarze