Paluchy z boczkiem, na wywarze z suszonych grzybów leśnych

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Paluchy o delikatnie wyczuwalnym aromacie grzybów leśnych, z kawałkami podsmażonego boczku i cebuli z chrupiącą posypką z sera grana padano.

Do przygotowania paluchów użyłam wody, w której najpierw moczyłam, później gotowałam suszone grzyby do wigilijnych uszek i pasztecików.

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    100 g mąki orkiszowej
    7 g suchych drożdży
    400 g wywaru z suszonych grzybów
    90 g boczku wędzonego
    190 g czerwonej cebuli
    6-9 g soli
    majeranek do smaku (opcjonalnie)

    jajko
    ser żółty, u mnie grana padano
    zielony pieprz z młynka lub opcjonalnie chili w wersji na ostro
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Paluszki

Paluchy z boczkiem, na wywarze z suszonych grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, po kilku minutach dodajemy podobnie pokrojone cebule; całość smażymy aż cebula lekko zmięknie. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Do misy przesiewamy mąki, suche drożdże, majeranek i mieszamy. Ciepły wywar z grzybów doprawiamy solą. Zarabiamy ciasto, stopniowo dolewając płyn. Ciasto wyrabiamy używając robota i specjalnego haka do ciast drożdżowych na średnich obrotach albo ręcznie. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścian misy.

    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
    Po tym czasie przekładamy je na stolnicy wysypaną mąką, krótko zarabiamy. Podsypujemy ponownie stolnicę delikatnie mąką i rozciągamy ciasto do grubości kilku milimetrów. Ciasto kroimy na paski, mniej więcej jednakowej szerokości (ja wycięłam 19 sztuk). które od razu przekładamy na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
    Paluchy zostawiamy na 15 minut do ponownego wyrastania, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. W wersji na ostro za posypkę może nam posłużyć zielony pieprz z młynka lub płatki chili.
    Podrośnięte paluchy pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować