Bułki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przygotowałam na kolację bułki może nie są idealne i takie jak ze sklepu ale są moje i swojskie. Puki co zębów sobie nie połamałam bo są chrupkie albo jak to mówią twarde ale są dobre. Wiadomo jak ktoś ma specjalny robot wyjdą mu idealne ja niestety nie mam i robiłam wszystko ręcznie, a moje ręce już odmawiają posłuszeństwa. Podam wam przepis nie jest w nich nic skomplikowanego ale niestety pracy trzeba w nie włożyć sporo w czasie wyrabiania.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml , mąka Basia typ 405 tortowa ),

    1 opakowanie suszonych drożdży ( lub 25 g świeżych ),

    1 łyżeczka cukru,

    1 płaska łyżka soli,

    3/4 szklanki ciepłego mleka,

    0,5 szklanki ciepłej wody,

    1,5 łyżki masła prawdziwego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułka 1. Do miski przesiać mąkę, zrobić rowek, wsypać drożdże suszone ( ze świeżych zrobić rozczyn ). Na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki a następnie 2 łyżki ciepłego mleka. Gdy już drożdże zaczną pracować a jest to widoczne gołym okiem dodać sól.
  • bułki 2. Następnie wlać ciepłe mleko oraz wodę również ciepłą ( ale nie gorące ). I całość wymieszać łyżką, Wymieszane wyrabiać ręką lub jeśli ktoś ma robota to robotem tak długo aż ciasto wchłonie wszystko z miski i nie będzie się kleiło do rąk.
  • bułki 3. Jak już mamy wyrobione ciasto wlać rozpuszczone masło ( letnie nie gorące ) i nadal wyrabiać do wchłonięcia masła, wyrabiać dość długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gotowe wyrobione ciasto podsypać od spodu mąką.
  • bułki 4. Gotowe wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość ( uwaga ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów ). Gdy ciasto już wyrosło i podwoiło swoją objętość przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką.
  • bułki 5. Wyłożone ciasto ponownie wyrobić formując wałek. Przygotowany wałek pokroić w dowolnej grubości kawałki, następnie w ręku formować bułeczki.
  • bułki 6. Uformowane bułki tępą stroną noża zrobić ozdobę ( nie koniecznie ). Tak przygotowane bułki położyć na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia bułek.
  • bułki 7. Gdy bułki są już wyrośnięte, posmarować je ciepłym mlekiem.
  • bułki 8. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Studzić już upieczone na kratce. Czas który podałam jest na wymieszanie i wyrobienie ciasta w rzeczywistości cała praca jest o wiele dłuższa chodzi o czas wyrastania.
  • bułki 9. Z tego przepisu wyszło mi 10 bułeczek. Dla nas na kolację akurat starczy jest nas w domu trójka. Jeśli ktoś chce większą ilość wystarczy zwiększyć składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować