Łatwe bułki pszenne, śniadaniowe (bułki poznańskie)

4.33 (180 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

są niezwykle puszyste, pyszne. Idealne na kanapki. Zachowujące świeżość i bardzo łatwe do zrobienia.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    *z podanych proporcji wyszło mi 8 dużych bułek


    -600g mąki pszennej tortowej
    -50g rozpuszczonego, przestudzonego masła
    -150ml ciepłego mleka
    -150ml ciepłej wody
    -pół łyżki cukru
    -2 łyżeczki soli
    -40g świeżych drożdży
Wystaw ocenę:

4.33 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Łatwe bułki pszenne, śniadaniowe (bułki poznańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łatwe bułki pszenne, śniadaniowe (bułki poznańskie) 1. Do miski wkruszamy drożdże. Następnie dodajemy cukier, mleko-mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy sól, mąkę i wszystko mieszamy.


    Następnie zaczynamy wyrabianie ciasta ręką-dodajemy podczas wyrabiania rozpuszczone, ostudzone masło.

    Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie, około 10 minut. Jest to bardzo ważne, dzięki dobremu wyrobieniu ciasta, bułki są bardzo puszyste. Ciasto ma odchodzić od ręki, być gładkie, miłe w dotyku.

    Wyrobione ciasto dajemy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

    Po tym czasie podsypujemy blat mąką, wykładamy z miski ciasto, chwilkę przerabiamy i dzielimy na 8 części. (można podzielić na więcej, wtedy bułeczki będą mniejsze)
    Z każdej części formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy do napuszenia na około 25 minut. Po tym czasie tępą stroną noża robimy głębokie nacięcie w każdej bułce nie rozcinając jej do końca.

    Tak przygotowane bułki odkładamy jeszcze na 10 minut w tym czasie nagrzewamy piekarnik.
    Lekko oprószamy bułki mąką i pieczemy na złoty kolor w temp 190 stopni grzanie góra- dół, bez termoobiegu-ja swoje piekłam około 25 minut.
    Bułki studzimy i gotowe. Są na prawdę pyszne, idealne na kanapki. Bardzo pulchne i zachowujące świeżość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować