Bułki śniadaniowe

4.51 (192 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bułeczki z tego przepisu są niezwykle mięciutkie i puszyste oraz mają chrupiącą skórkę. Otrzymacie 9 sporych, żółciutkich bułeczek, które będą cudownie smakowały ze słodkimi jak i pikantnymi dodatkami. W sam raz do szkoły na drugie śniadanie :)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g mąki pszennej

    100 ml oleju

    3 jajka

    2 żółtka

    14g drożdży instant

    2 łyżeczki cukru

    2 łyżeczki soli

    400 ml mleka


    sezam i mak do posypania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. 3 jajka i jedno żółtko (w temp. pokojowej) rozbełtać w miseczce. Do suchych składników dodać olej i ciepłe mleko oraz jajka. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią i ponownie zagnieść. Podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulkę, w razie potrzeby podsypując mąką. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem i posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut, do zarumienienia. Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować