bułki śniadaniowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pszenne bułki, które pasują do wędliny, dżemu czy też sera. a najsmaczniejsze są z samym masłem,

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki :
    60 dag mąki pszennej
    200 ml mleka letniego
    180 ml wody letniej
    1 op drożdży suszonych
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki roztopionego masła
    Dodatkowo:
    1 jajko
    Trochę wody
    Sezam i czarnuszka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pieczeń

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ciasto musi odchodzić od ręki.
    Uformować małe kulki wielkości mandarynki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
    Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni.
  • bułki 2. Jajko wymieszać z 2 łyżkami wody i posmarować nim bułki. Posypać sezamem i czarnuszką. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 min, aż do zrumienienia.
  • bułki 3.

Porady

bułki można posypać ulubionymi ziarnami np. pestkami słonecznika lub dyni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czarnuszka Mąka Masło Mleko Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować