Bułki śniadaniowe

4.98 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszne bułki śniadaniowe, idealne zarówno do wędliny jak i dżemu. Mają miękki środek i chrupiącą skórkę. Długo utrzymują świeżość. Są łatwe do zrobienia. Powracam do nich raz na jakiś czas :)

  • 60 min

Składniki:

  • 200 ml wody
    50 g masła
    1 duże jajko
    3 i 1/2 szklanki mąki
    1 czubata łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    25 g świeżych drożdży

    10 g masła do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier i sól, zalać wodą, wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić na 8 równych części. Każdą uformować na kształt kuli, układać na blasze do pieczenia, spłaszczyć do wysokości ok. 3 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C ok. 20 minut, do uzyskania złotej skórki.

Porady

Do smarowania bułek można zamiast masła użyć wody lub jajka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować