Bułki pszenno-owsiane

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Proste bułeczki na bazie mąki pszennej i owsianej.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej bułkowej
    250 g mąki owsianej razowej
    1 i 1/4 szklanki mleka
    5 dkg świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 jajko
    50 g bardzo miękkiego masła
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie wymieszaj z cukrem, ciepłym mlekiem i dwiema łyżki mąki pszennej. Odstaw aby drożdże zaczęły pracować.
    Do zaczynu dodaj pozostałe składniki poza solą i wyrób gładkie, elastyczne ciasto – tutaj idealnie sprawdzi się robot z hakiem. Odstaw na 10-15 minut. Dodaj sól i ponownie wyrób ciasto.
  • Bułki pszenno-owsiane 2. Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto i uformuj z niego w miarę równy prostokąt. Oprósz mąką, przykryj folią i pozwól ciastu nieco wyrosnąć. Po 20-30 minutach pokrój prostokąt na bułki dowolnej wielkości. Każdą delikatnie przełóż na blaszkę i ponownie przykryj folią.
  • 3. Do nagrzanego piekarnika (200°C) wstaw blaszkę z bułkami. Piecz 10-15 minut w zależności od wielkości bułek – powinny być w lekko złotym kolorze.

Porady

Jeśli nie masz mąki owsianej zmiel zwykłe płatki owsiane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować