Bułki pszenno-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże dokładnie wymieszaj z cukrem, ciepłym mlekiem i dwiema łyżki mąki pszennej. Odstaw aby drożdże zaczęły pracować.
Do zaczynu dodaj pozostałe składniki poza solą i wyrób gładkie, elastyczne ciasto – tutaj idealnie sprawdzi się robot z hakiem. Odstaw na 10-15 minut. Dodaj sól i ponownie wyrób ciasto.
2.Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto i uformuj z niego w miarę równy prostokąt. Oprósz mąką, przykryj folią i pozwól ciastu nieco wyrosnąć. Po 20-30 minutach pokrój prostokąt na bułki dowolnej wielkości. Każdą delikatnie przełóż na blaszkę i ponownie przykryj folią.
3.Do nagrzanego piekarnika (200°C) wstaw blaszkę z bułkami. Piecz 10-15 minut w zależności od wielkości bułek – powinny być w lekko złotym kolorze.
Porady
Jeśli nie masz mąki owsianej zmiel zwykłe płatki owsiane.
Komentarze