Bułki pszenno-razowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Świeże bułki każdy z nas lubi jeść na śniadanie. Dlaczego więc nie upiec ich w domu. Dodatek ziemniaków sprawia, że są świeże jeszcze następnego dnia.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 650
    100 g żytniej mąki razowej
    100 g ugotowanych ziemniaków
    ½ kostki drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    250 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno-razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżeczką mąki i cukrem, dodać 4 łyżki ciepłej wody i rozpuścić wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Do wyrośniętych drożdży wsypujemy mąki, cukier, dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wlewamy ciepłą wodę i oliwę.

    Całość dokładnie wyrabiamy. Tak aby ciast było elastyczne i odchodziło nam od ręki oraz ścianek miski. Cisto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i chwile wyrabiany. Dzielimy ciasto na 10 części i lepimy okrągłe bułeczki. Układamy po 5 na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby nam podrosły.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 210 stopni przez 15 minut.

    Dobrze jest wstawić na dno piekarnika naczynie ze szklanką wody.

Porady

Po upieczeniu studzimy na kratce. Jeżeli skórka nam się zbyt spiekła, jeszcze cieple bułeczki smarujemy masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować