Bułki pszenno-owsiane na jogurcie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bułeczki są mięciutkie i delikatne, a dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że są przyjemnie wilgotne. Bardzo łatwe i ekspresowe w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej + do podsypywania
    5 kopiatych łyżek płatków owsianych żytnich błyskawicznych
    200 g jogurtu naturalnego
    200 ml mleka
    50 g drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

    2 łyżki sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno-owsiane na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać. Z drożdży, mleka i cukru zrobi zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Mąkę przesiać. Do zaczynu dodać wszystkie składniki i za pomocą haka wyrobić mikserem jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło (tak na o.k. 20-30 min). Piekarnik rozgrzać do 190 st. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Podsypując mąką (ciasto jest dość luźne) uformować bułeczki. Gotowe bułeczki umieścić na blasze wyłożonej folią i posypanej mąką. Bułeczki posypać sezamem. Piec 17 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować