Bułki mleczne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Długo zachowują świeżość j są łatwe w wykonaniu. Domowe bułeczki mleczne.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450g mąki wrocławskiej
    200ml letniego mleka
    60g cukru
    20g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    30ml oleju
    1jajko+1 białko do ciasta

    Do smarowania:
    1 żółtko+ 1 łyżka mleka
    mak
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (drożdże bez robienia rozczynu, tylko wkruszyć) wstawić do misy robota.
  • 2. Ciasto wyrobić końcówką z hakiem na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
  • 3. Ciasto lekko podsypać mąką i uformować w kulę. Przykryć na 1 godz. do wyrośnięcia
  • 4. Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią, uformować 10 kulek. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i przykryć na 30 min. do ponownego wyrośnięcia
  • 5. Przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem wymieszanym z żółtkiem i podsypać makiem i sezamem
  • 6. Piec 15 min. w 190 stopniach góra-dół na złoto.
  • 7. Upieczone bułki wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować