Bułki mleczne

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne mięciutkie bułeczki. Delikatne jak chmurka. Dzieci będą zachwycone
i na pewno zjedzą ze smakiem. Te bułeczki są po prostu obłędne.
Najlepiej smakują z konfiturą, miodem, lub kremem czekoladowym.
Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy.
Koniecznie spróbujcie.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. ciepłego mleka
    60 g. cukru
    25 g. drożdży
    500 g. mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    50 g. masła

    Dodatkowo:
    żółtko+łyżka mleka do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Bułki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułki mleczne 1. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.

    Ciepłe mleko wlać do miski. dodać cukier i drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Wsypać mąkę, sól i dodać jajko. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło.
    Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Bułki mleczne 2. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę.
    Podzielić na 10 części.
    Z każdej części uformować bułkę.
    Bułeczki układać na blaszce wyłożonej
    papierem do pieczenia.
    Wierzch bułek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Bułki mleczne 3. Tak przygotowane bułeczki zostawić na 15 minut do napuszenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować