Domowe , puszyste bułki pachnące mlekiem. W sam raz na śniadanie , kolację czy też do domowych fast-foodów.Bułki zachowują świeżość nawet trzeciego dnia.
Składniki:
( na ok.12 nie dużych bułeczek o średnicy ok. 10 cm.po upieczeniu)
Składniki:
Zaczyn:
30g. świeżych drożdży
1 łyżka cukru
5 łyżek ciepłego mleka ( nie gorącego)
3 łyżki mąki pszennej
Mleczne bułki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Drożdże wkrószyć do miski , dodać cukier oraz mąkę.
Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki)
Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min.
( powinien być zwięzły)
2.Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki)
Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.
3.Piekarnik nagrzać do 200st.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywać małe kawałeczki formują bułki o średnicy ok. 5 cm.
Układać je na blaszce , każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać makiem.
Piec 20-25 min.
4.Gotowe bułki podawać na ciepło lub zimno.
( bułeczki dobrze studzić na kratce)
Komentarze