Mleczne bułki z makiem

5 (179 ocen)

Domowe , puszyste bułki pachnące mlekiem. W sam raz na śniadanie , kolację czy też do domowych fast-foodów.Bułki zachowują świeżość nawet trzeciego dnia.

Składniki:

  • ( na ok.12 nie dużych bułeczek o średnicy ok. 10 cm.po upieczeniu)
    Składniki:
    Zaczyn:
    30g. świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    5 łyżek ciepłego mleka ( nie gorącego)
    3 łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    800g. mąki pszennej
    400ml. ciepłego mleka zagęszczonego słodzonego ( nie gorącego)
    100g. roztopionego masła śmietankowego
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli

    1 żółtko do posmarowania bułek
    suchy mak do posypania bułek
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Mleczne bułki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:Drożdże wkrószyć do miski , dodać cukier oraz mąkę.
    Wlać mleko , wymieszać do powstania jednolitej konsystencji kwaśnej śmietany. ( ewentualnie dodać mleka lub mąki)
    Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min.
    ( powinien być zwięzły)
  • 2. Ciasto:Do miski wsypać mąkę , dodać mleko zagęszczone , jajka , masło, sól oraz wyrośnięty zaczyn.
    Wyrabiać ciasto rękoma ok. 15min aż zacznie odchodzić od dłoni. ( w razie potrzeby dodać odrobinę mąki)
    Ciasto przykryć ściereczką , odstawić w ciepłe miejsce na 1 h. do podwojenia objętości.

  • 3. Piekarnik nagrzać do 200st.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z ciasta odrywać małe kawałeczki formują bułki o średnicy ok. 5 cm.
    Układać je na blaszce , każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać makiem.
    Piec 20-25 min.
  • 4. Gotowe bułki podawać na ciepło lub zimno.
    ( bułeczki dobrze studzić na kratce)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować