Bułki mleczne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, bardzo puszyste bułki pszenne z mlekiem w proszku i masłem - idealne na śniadanko :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    Zaczyn:
    30 g. świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    3-4 łyżki ciepłej wody
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej T 450
    0,5 szklanki pełnotłustego, gładkiego mleka w proszku
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    50 g. masła, rozpuszczonego
    trochę ponad 1 szklankę dość ciepłej wody
    Dodatkowo:
    mleko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, łyżką maku i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i mleko w proszku. Robię wgłębienie pośrodku i przekładam do niego wyrośnięty zaczyn. Dolewam pół szklanki wody i mieszam ciasto łyżką, stopniowo dolewając wodę do momentu, aż wszystko się połączy. Ciasto ma być dość luźne.Dolewam masło i wyrabiam przez chwilę ciasto dłonią, by było jednolite i gładkie. Przykrywam miskę, odstawiam w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte przekładam na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrabiam, a następnie dzielę na 8 części. Z każdego kawałka formuję podłużne, wrzecionowate bułki. Układam je na blasze wyłożonej papierem (można zrobić wzorek przez środek), odstawiam na 15 minut do napuszenia. Smaruję bułki mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni c. (góra-dół, bez termoobiegu) na 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować