Bezglutenowe fit bułeczki

5 (10 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Przepis na wspaniałe bułeczki, które po pokrojeniu mogą stanowić bazę wyrafinowanych tartinek. Wyśmienicie smakują zarówno z dodatkiem masła i miodu, jak i z wytrawnymi pastami, serami, wędlinami, czy rybą.
Takie pieczywo to niezastąpiony kompan wiosennych wędrówek, długo zachowuje świeżość, nie kruszy się i smakuje nawet po kilkudniowym leżakowaniu :)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki płatków jaglanych

    3 łyżki babki płesznik

    2 łyżki płatków z komosy ryżowej

    2 łyżki białkowej odżywki proteinowej z konopi lub innej - można pominąć

    2 łyżki pestek dyni

    2 łyżki pestek słonecznika

    2 łyżki orzeszków cedrowych lub piniowych

    1 łyżka sezamu

    1 łyżka czarnuszki

    1 łyżka siemienia lnianego złotego

    1 łyżka siemienia lnianego brązowego

    1 łyżka suszonych jagód goji

    1 łyżka mąki z ciecierzycy

    1 łyżka mieszanki toskańskiej lub ulubionej mieszanki ziołowej

    1 płaska łyżeczka soli

    1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

    1 jajko

    500 ml maślanki
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bezglutenowe fit bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy wszystkie suche produkty. Dodajemy maślankę o temperaturze pokojowej i roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i odstawiamy na 15 minut. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie bułeczki, które odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do ładnego zrumienienia.

    Po całkowitym ostygnięciu są gotowe do jedzenia.
    Smacznego :)

Porady

Z podanej proporcji zrobiłam 14 małych bułeczek. Z jednej bułki zrobiłam 3 - 4 tartinki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować