Przygotowałam kolejną propozycję dla osób z nietolerancją glutenu. Pyszne, miękkie i cudownie pachnące bułeczki śniadaniowe. Będą pysznie smakować z twarożkiem, dżemem lub z samym masełkiem. Wprost idealne na śniadanie lub kolacje.
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki (na 6 średnich lub 8 małych bułeczek):
25 g świeżych drożdży
220 g bezglutenowej mąki chlebowej
100 ml ciepłego mleka
2-3 łyżeczki cukru
3 łyżki masła
szczypta soli
1 jajko
sezam, mak lub siemię lniane do posypania
Bułeczki śniadaniowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki wlewamy ciepłe(nie gorące !) mleko, dodajemy cukier, drożdże i łyżeczkę mąki. Zostawiamy na 5-10 min, aż drożdże zaczną fermentować.
2.Do większej miski przesiewamy mąkę, ze szczyptą soli. Dodajemy rozczyn i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy jajko, a na końcu rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy będzie odchodzić do miski. Gdy ciasto będzie za rzadkie dodajcie odrobinę mąki, gdy będzie za sypki dodajcie odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (ok. 1h).
3.Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe porcje. W tym celu możecie użyć wagi kuchennej. Odpowiednie porcje ciasta formujemy w kulki do momentu, aż ich powierzchnia będzie gładka. Bułki przekładamy na blaszce wysmarowanej olejem ub na silikonowej macie. Bułki możemy lekko docisnąć do blachy i naciąć ich wierzch ostrym nożem. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
4.Przed włożeniem do piekarnika bułki możemy posmarować roztrzepanym białkiem i posypać wyrbanymi ziarnami sezamem. Bułki pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.
Komentarze