Ekspresowy chleb- łyżką mieszany bez wyrabiania z nasionami

3.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To idealny chlebek na święta ponieważ jego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, więc gdy nam zabraknie pieczywa w świąteczny czas to możemy go raz dwa upiec i cieszyć się tym wspaniałym smakiem jak i zapachem rozchodzącym się po całym domu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( składniki na 1 chlebuś na formę keksową ok.35 cm. )
    500 g mąki pszennej
    500 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży tj. 1/4 kostki 100 g
    ok. 1 szklanka dowolnych nasion jakie tylko lubimy ( np. siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, czarnuszka, kminek itd.)
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    forma keksowa ok. 35 cm
    1 łyżka wody do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Ekspresowy chleb- łyżką mieszany bez wyrabiania z nasionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi lub otrębami. Wierzch ciasta smarujemy wodą. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok.50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.

Porady

Polecam upiec z podwójnej porcji gdyż naprawdę szybko znika po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować