Bułeczki drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    mąką pszenna typ 500 1 kg

    drożdże świeże 80 g

    masło 150 g

    mleko 500 ml

    cukier 150 g

    sól pół łyżeczki

    truskawki 400 g

    Lukier:

    cukier puder 2 szklanki

    sok z cytryny tak 1.1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka

Bułeczki drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek.Mleko podgrzewamy aby było ciepłe i rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i wlewamy do dołka w mące.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy by rozczyn wyrósł.Kiedy rozczyn będzie wystarczający dodajemy do niego rozpuszczone letnie masło resztę cukru i sól. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ma być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką lub miską na jakąś godzinę by wyrosło. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy wałek. Dzielimy na 20 części. Robimy płaskie placuszki na które nakładamy pokrojone drobno truskawki z cukrem . Zlepiamy jak pieroga i formujemy wałeczek. Formę od pieca wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze wałeczki,kładziemy zlepieniem na dół, zostawiamy na 20 minut by wyrosły . Roztrzepujemy jaja i smarujemy pędzelkiem każdą bułeczkę . Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy bułeczki na kratkę ,zostawiamy by wystygły i polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować