Odrywane bułeczki drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżki mąki, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Przykryj i odstaw na 15 minut, żeby ciasto podrosło. Następnie wbij jajko, połącz z pozostałą mąką, mlekiem, solą i cukrem. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, stopniowo dodając roztopione, ostudzone masło. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.60 minut.
2.Po tym czasie ciasto podziel na 9-10 kuleczek. Każdą rozpłaszcz na placuszek i nadziewaj połową przekrojonej na pół i namoczonej w cukrze truskawce. Bułeczki układaj obok siebie, w wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (o śr.24 cm) łączeniem w dół. Odstaw na 20 minut do podrośnięcia.
3.Podrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Składniki na kruszonkę połącz i posyp ich wierzch. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 20-25 minut (do zrumienienia).
Komentarze