Odrywane bułeczki drożdżowe z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Chyba nigdy nie znudzą się nam wypieki drożdżowe :) Odrywane bułeczki są pulchne, mięciutkie, najlepiej smakują z kubkiem zimnego mleka :)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    30 g drożdży
    60 g roztopionego masła
    3-4 łyżki cukru
    szczypta soli
    kruszonka: 1 duża łyżka masła
    3 łyżki mąki
    2 łyżki cukru pudru
    ponadto:
    5 dużych truskawek
    roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Odrywane bułeczki drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrób rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżki mąki, cukru i odrobiny ciepłego mleka. Przykryj i odstaw na 15 minut, żeby ciasto podrosło. Następnie wbij jajko, połącz z pozostałą mąką, mlekiem, solą i cukrem. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto, stopniowo dodając roztopione, ostudzone masło. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok.60 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto podziel na 9-10 kuleczek. Każdą rozpłaszcz na placuszek i nadziewaj połową przekrojonej na pół i namoczonej w cukrze truskawce. Bułeczki układaj obok siebie, w wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (o śr.24 cm) łączeniem w dół. Odstaw na 20 minut do podrośnięcia.
  • 3. Podrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Składniki na kruszonkę połącz i posyp ich wierzch. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 20-25 minut (do zrumienienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Mleko Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować