Bułeczki z truskawkami

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki, 30 dkg pszennej tortowej i 20 dkg pełnoziarnistej np. graham
    1 szklanka mleka
    2 jaja
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki maki i 1/4 szklanki mleka
    kruszonka: 100 g masła, 1/2 szklanki cukru kryształu, 3/4 szklanki mąki
    ulubione owoce, u mnie mrożone truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Drożdżówka

Bułeczki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki 1. Drożdże wymieszać cukrem, dodać mąkę i mleko, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Jajka zmiksować z cukrem, dodać do drożdży razem z ciepłym mlekiem i olejem, wsypać połowę mąki, cukier waniliowy i sól, zmiksować na jednolitą masą. Następnie połączyć z resztą mąki i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć z miski na podsypaną mąką stolnicę, lekko rowałkować i pociąć na 12 kwadratów. Na ciasto nakładać owoce i sklejać brzegi. Układać  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W czasie pieczenia bułeczki się skleją.

    Składniki kruszonki wymieszać aż utworzą się grudki i wyłożyć na drożdżówki, lekko docisnąć. Bułeczki posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować