Bułeczki drożdzowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokruszone drożdże łączymy z cukrem, 6 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Pozostałe mleko podgrzewamy do około 60 stopni i dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło. Mieszamy do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści.
Wyrośnięty zaczyn łączymy z jajkami, przestudzonym do około 30-35 stopni mlekiem z masłem oraz mąką połączoną z solą. Zagniatamy gładkie, dość luźne ciasto, a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Cukinię, przy pomocy obieraczki do warzyw, kroimy na cienkie paski.
Patelnię delikatnie smarujemy olejem i obsmażamy każdy pasek cukinii z obu stron (po kilkanaście sekund - tylko do chwili, aż cukinia zmięknie). Obsmażoną cukinię odkładamy na ręcznik papierowy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dość duży prostokąt, smarujemy go masłem (najwygodniej użyć do tego pędzelka sylikonowego) i obficie oprószamy czosnkiem.
Na cieście układamy cukinię (plastry mogą na siebie nachodzić) i zwijamy w rulon i kroimy w trójkąty.
Kroimy na 12 części i układamy w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut (do zrumienienia).
Odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze