Bułeczki drożdzowe z cukinią

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdecydowanie mój faworyt w kwestii wytrawnych wypieków drożdżowych.
Miękkie, aromatyczne, z nutą czosnku przełamaną słodyczą młodej cukinii.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki pszennej tortowej
    35 g świeżych drożdży
    250 ml mleka
    100 g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli


    Dodatkowo:

    2-3 cienkie, młode cukinie
    2 łyżki bardzo miękkiego masła
    2-3 łyżeczki granulowanego czosnku
    2-3 szczypty soli
    odrobina oliwy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przekąski

Bułeczki drożdzowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże łączymy z cukrem, 6 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    Pozostałe mleko podgrzewamy do około 60 stopni i dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło. Mieszamy do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści.
    Wyrośnięty zaczyn łączymy z jajkami, przestudzonym do około 30-35 stopni mlekiem z masłem oraz mąką połączoną z solą. Zagniatamy gładkie, dość luźne ciasto, a następnie przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Cukinię, przy pomocy obieraczki do warzyw, kroimy na cienkie paski.
    Patelnię delikatnie smarujemy olejem i obsmażamy każdy pasek cukinii z obu stron (po kilkanaście sekund - tylko do chwili, aż cukinia zmięknie). Obsmażoną cukinię odkładamy na ręcznik papierowy i odstawiamy do wystygnięcia.

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dość duży prostokąt, smarujemy go masłem (najwygodniej użyć do tego pędzelka sylikonowego) i obficie oprószamy czosnkiem.
    Na cieście układamy cukinię (plastry mogą na siebie nachodzić) i zwijamy w rulon i kroimy w trójkąty.

    Kroimy na 12 części i układamy w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym.
    Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25-30 minut (do zrumienienia).
    Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować