BUŁECZKI KTÓRE PROPONUJĘ NADAJĄ SIĘ ZARÓWNO NA ŚNIADANIE JAK I NA KOLACJĘ JESZCZE CIEPŁE SĄ PO PROSTU CUDOWNE NATOMIAST NASTĘPNEGO DNIA SĄ RÓWNIEŻ MIĘCIUTKIE I SMACZNE
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI:NA CIASTO:
-500 GR MĄKI PSZENNEJ
-25 G ŚWIEŻYCH DROŻDZY
-1 JAJKO
-1 SZKL LETNIEJ WODY
-2-3 ŁYŻKI OLEJU
-1 ŁYŻECZKA SOLI
- 1 ŁYŻECZKA CUKRU
NA NADZIENIE :
-4-5 PIECZAREK
-KAWAŁEK KIEŁBASY JAKĄ LUBICIE (DROBIOWA,KABANOS)
-1 MAŁA CEBULA
-100 GR SERA DO KRAJANIA
-2-3 ŁYŻKI OLEJU
-MAŁA PAPRYKA ZIELONA,CZERWONA
-1 JAJKO
-PRZYPRAWY: SÓL,PIEPRZ,MAJERANEK,LUBCZYK LUB ŚWIEŻA PIETRUSZKA
Bułeczki drożdzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-DROŻDZE ROZPUSZCZAMY W LETNIEJ WODZIE Z CUKREM
-MĄKĘ PRZESIEWAMY DODAJEMY SÓL ,JAJKO,I WODĘ Z DROŻDZAMI,DODAJEMY OLEJ WSZYSTKO RAZEM ZAGNIATAMY NA MIĘCIUTKIE CIASTO ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA OK 60 MIN
2.-NA PATELNI ROZGRZEWAMY OLEJ DODAJEMY POKROJONĄ CEBULE SMAŻYMY DO ZEZŁOCENIA DODAJEMY KIEŁBASKĘ POKROJONĄ W DROBNĄ KOSTECZKĘ NASTĘPNIE PIECZARKI POSYPUJEMY LUBCZYKIEM LUB PIETRUSZKĄ NA KONIEC DODAJEMY POKROJONĄ PAPRYKĘ DUSIMY DO ODPAROWANIA WODY .NADZIENIE MUSI OSTYGNĄĆ
3.-CIASTO WAŁKUJEMY NA OK 1 CM. WYKRAWAMY KÓŁKA NAKŁADAMY FARSZ I FORMUJEMY BUŁECZKI UKŁADAMY BLISKO SIEBIE ABY PODCZAS PIECZENIA SIĘ POŁĄCZYŁY .
4.-ODSTAWIAMY NA 20 MIN ABY TROSZKĘ WYROSŁY ,SMARUJEMY ROZMĄCONYM JAJKIEM I POSYPUJEMY MAJERANKIEM
Komentarze