Takia mini pizza , na jeden może dwa kęsy, idealne na przyjęcia i spotkania w gronie przyjaciół i rodziny
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto :
25 g świeżych drożdży
3,5 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki oliwy lub oleju
nadzienie:
4 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta soli
2 łyżeczki oregano
1 cukinia starta na tarce o dużych oczkach( odsączona na sitku)
3 łyżki startego sera np. parmezanu
oliwki czarne
Drożdzowe bułeczki (ślimaczki) z cukinią i oliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski pokrusz drożdże dodaj 1 szklankę mąki i ciepłą wodę. Wymieszaj na gładką pastę i odstaw na ok. 15 min., aż zaczyn zacznie się pienić.
Następnie do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta: sól, pozostałą mąkę, roztrzepane jajko oraz oliwę. Zagnieć ciasto następnie wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne .
Uformuj z ciasta kulę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 45 cm.
Rozsmaruj koncentrat pomidorowy, posyp solą i oregano, posyp parmezanem, ułóż oliwki ( przekrojone na pół) oraz cukinię .Zwiń w rulon ,pokrój na 10-12 części.
3.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ślimaczki ułóż w niewielkich odstępach na blaszkę , przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawaj na ciepło.
Komentarze