Drożdzowe bułeczki (ślimaczki) z cukinią i oliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takia mini pizza , na jeden może dwa kęsy, idealne na przyjęcia i spotkania w gronie przyjaciół i rodziny

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto :

    25 g świeżych drożdży
    3,5 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki oliwy lub oleju

    nadzienie:

    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    szczypta soli
    2 łyżeczki oregano
    1 cukinia starta na tarce o dużych oczkach( odsączona na sitku)
    3 łyżki startego sera np. parmezanu
    oliwki czarne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przekąski

Drożdzowe bułeczki (ślimaczki) z cukinią i oliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokrusz drożdże dodaj 1 szklankę mąki i ciepłą wodę. Wymieszaj na gładką pastę i odstaw na ok. 15 min., aż zaczyn zacznie się pienić.
    Następnie do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta: sól, pozostałą mąkę, roztrzepane jajko oraz oliwę. Zagnieć ciasto następnie wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne .
    Uformuj z ciasta kulę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 45 cm.
    Rozsmaruj koncentrat pomidorowy, posyp solą i oregano, posyp parmezanem, ułóż oliwki ( przekrojone na pół) oraz cukinię .Zwiń w rulon ,pokrój na 10-12 części.
  • 3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ślimaczki ułóż w niewielkich odstępach na blaszkę , przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
    Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Podawaj na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować