Drożdzowe bułeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka wkładamy drożdże, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy, tak, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 400g maki, dodajemy olej, sól i żółtko, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto- podsypując pozostala mąką. Odstawiamy ciasto na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z 500 ml mleka odlewamy 150 ml, resztę mleka wlewamy do garnka, stawiamy na gazie. Do pozostalego wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, by nie bylo grudek. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy ciągle mieszając ok. minuty- dwóch. Odstawiamy go do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowywujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wycinamy krążki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego krazka robimy wglębienie (np. dolna czescia kieliszka). Do wgłębienia wykladamy po łyżeczce- półtorej budyniu. Boki bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem- pieczemy ok. 30 min (aż się zezłocą) w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.
Komentarze