Bułeczki drożdzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. zagotować mleko drożdże pokruszyć do szklanej miski posypać odrobina maki i cukru - zalać mlekiem odstawić
2 . ubić całe jajka z cukrem
3, rozpuścić masło
4. Do (dużej) wsypać mąkę wlać jaja trochę mleka i na koniec masło zagnieść to wszystko zrobić dziurkę w środku rozczynu i wlać drożdże zagniatać do momentu , aż ciasto będzie odchodziło od rąk jeśli jego konsystencja jest zbyt rzadka dodać maki , a jeśli zbyt gęsta ciepłego mleka.
5. Miskę przykryć ściereczka i odstawić na ok 1-2h aż ciasto urośnie.
6. formować bułeczki z marmolada piec w 180 stopniach przez 20 min
2.2 . ubić całe jajka z cukrem
3.3, rozpuścić masło
4.4. Do (dużej) wsypać mąkę wlać jaja trochę mleka i na koniec masło zagnieść to wszystko zrobić dziurkę w środku rozczynu i wlać drożdże zagniatać do momentu , aż ciasto będzie odchodziło od rąk jeśli jego konsystencja jest zbyt rzadka dodać maki , a jeśli zbyt gęsta ciepłego mleka.
5.5. Miskę przykryć ściereczka i odstawić na ok 1-2h aż ciasto urośnie.
6.6. formować bułeczki z marmolada piec w 180 stopniach przez 20 min
Porady
im lepszej jakości jest mało tym bułeczki są smaczniejsze i bardziej maślane
Komentarze