Bułeczki drożdzowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Te bułeczki nauczyła mnie piec mama jak byłam mała dziewczyna.

  • 3 godz.

Składniki:

  • * 4 jaja + 1 jajo do smarowania
    * 4 szklanki maki
    * 0,5l mleka
    * 100g drożdży
    * cukier waniliowy
    * 1 szklanka cukru
    * 250g masła
    * marmolada o dowolnym smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki 1. 1. zagotować mleko drożdże pokruszyć do szklanej miski posypać odrobina maki i cukru - zalać mlekiem odstawić
    2 . ubić całe jajka z cukrem
    3, rozpuścić masło
    4. Do (dużej) wsypać mąkę wlać jaja trochę mleka i na koniec masło zagnieść to wszystko zrobić dziurkę w środku rozczynu i wlać drożdże zagniatać do momentu , aż ciasto będzie odchodziło od rąk jeśli jego konsystencja jest zbyt rzadka dodać maki , a jeśli zbyt gęsta ciepłego mleka.
    5. Miskę przykryć ściereczka i odstawić na ok 1-2h aż ciasto urośnie.
    6. formować bułeczki z marmolada piec w 180 stopniach przez 20 min
  • 2. 2 . ubić całe jajka z cukrem
  • 3. 3, rozpuścić masło
  • 4. 4. Do (dużej) wsypać mąkę wlać jaja trochę mleka i na koniec masło zagnieść to wszystko zrobić dziurkę w środku rozczynu i wlać drożdże zagniatać do momentu , aż ciasto będzie odchodziło od rąk jeśli jego konsystencja jest zbyt rzadka dodać maki , a jeśli zbyt gęsta ciepłego mleka.
  • 5. 5. Miskę przykryć ściereczka i odstawić na ok 1-2h aż ciasto urośnie.
  • 6. 6. formować bułeczki z marmolada piec w 180 stopniach przez 20 min

Porady

im lepszej jakości jest mało tym bułeczki są smaczniejsze i bardziej maślane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować