Pyszny i zdrowy deser, który idealnie nadaje się do podania dla najmłodszych łasuchów, a i bez wyrzutów sumienia mogą zajadać go starsi miłośnicy słodkości.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g oczyszczonej marchewki
120 g suszonych daktyli bez pestek
1 i ½ szklanki wody
1 i ½ szklanki mleka
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 duże jajka
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym
3 łyżki cukru
½ łyżeczki cynamonu mielonego
Budyń marchewkowy z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdrobnioną marchewkę włożyć do garnka, wlać wodę oraz wsypać cukier i cynamon. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 – 20 min. Do wystudzonej marchewki dodać jogurt i zblendować.
2.Mleko, jajka oraz budyń dokładnie wymieszać, wlać do marchewki i ponownie wymieszać. Na końcu dołożyć pokrojone daktyle. Zawartość garnka podgrzewać, mieszając. Po zagotowaniu chwilę podgrzewać. Gotowy budyń przełożyć do miseczek lub pucharków. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
Komentarze