Budyń marchewkowy z daktylami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i zdrowy deser, który idealnie nadaje się do podania dla najmłodszych łasuchów, a i bez wyrzutów sumienia mogą zajadać go starsi miłośnicy słodkości.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g oczyszczonej marchewki
    120 g suszonych daktyli bez pestek
    1 i ½ szklanki wody
    1 i ½ szklanki mleka
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    2 duże jajka
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym
    3 łyżki cukru
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Pudding Musy Krem

Budyń marchewkowy z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Budyń marchewkowy z daktylami 1. Rozdrobnioną marchewkę włożyć do garnka, wlać wodę oraz wsypać cukier i cynamon. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 – 20 min. Do wystudzonej marchewki dodać jogurt i zblendować.
  • Budyń marchewkowy z daktylami 2. Mleko, jajka oraz budyń dokładnie wymieszać, wlać do marchewki i ponownie wymieszać. Na końcu dołożyć pokrojone daktyle. Zawartość garnka podgrzewać, mieszając. Po zagotowaniu chwilę podgrzewać. Gotowy budyń przełożyć do miseczek lub pucharków. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować