Waniliowy budyń jaglany z truskawkami

4.5 (197 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy budyń z kaszy jaglanej z truskawkami to świetny pomysł na zdrowy i dietetyczny deser.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    500 ml mleka (u mnie 0,5%)
    2 łyżki płynnego miodu
    1 laska wanilii
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    400 g truskawek
    1/2 łyżki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowy budyń jaglany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłukać, wsypać do rondelka z grubym dnem. Zalać 350 ml mleka, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko i zrobi się miękka. W czasie gotowania kaszę kilkukrotnie przemieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić dodać miód, miąższ z laski wanilii i zmiksować blenderem na bardzo gładki krem, stopniowo dolewając pozostałą porcję mleka. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, połowę zmiksować z miodem, drugą część rozgnieść widelcem lub drobno pokroić. Truskawki dodać do sosu. W szklankach lub pucharkach układać naprzemiennie porcję truskawek i budyniu. Udekorować truskawkami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.

Porady

Mleko krowie możecie zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym lub kokosowym. Gęstość budyniu możecie regulować dodając więcej lub mniej mleka. Jeśli planujecie podać deser po wcześniejszym schłodzeniu, należy dodać nieco więcej mleka. Schłodzony budyń będzie miał gęstszą konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować