Buchty maślane ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Pyszne bułeczki maślane ze śliwką. Są niezwykle proste w przygotowaniu.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 sztuk:
    - 60 ml mleka
    - 10g świeżych drożdży
    - 2-3 łyżki cukru
    - 40g miękkiego masła
    - 150g mąki pszennej
    - 1 żółtko
    Dodatkowo:
    -6 śliwek węgierek
    Ponadto:
    - 10-20g stopionego masła (można też użyć białka)
    - cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Buchty maślane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka należy wkruszyć drożdże i następnie dodać cukier, mąkę, żółtko oraz bardzo miękkie masło. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, aby było puszyste i nieklejące się do dłoni.
    (W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki, ale nie za wiele.)
    Ciasto podzielić na 6 porcji (około 50g każda).
    W każdy kawałek owinąć uprzednio wypestkowaną śliwkę i uformować z niej okrągłe bułeczki. Bułeczki przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem lub białkiem, które pozostało z ciasta i odstawić na minimum 30 minut, aby bardziej się napuszyły.
    Na końcu buchty wstawić do zimnego piekarnika i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
    (Powinny być delikatnie zarumienione.)
    Upieczone bułki po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki Drożdże Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować