Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe)

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz. 30 min

To najlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi. Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten maślany aromat! W moim domu znikają jeszcze cieplutkie, ale uwaga dla tych, którzy są na diecie.. Pamiętajcie - na jednej bułeczce się nie skończy!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 11-12 śliwek
    120 ml mleka
    20g świeżych drożdży
    5 łyżek cukru
    80g miękkiego masła
    300g mąki pszennej
    2 żółtka
    10-20g stopionego ostudzonego masła
    Ponadto:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Desery

Buchty ze śliwkami (bułeczki maślano-drożdżowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do letniego mleka, a następnie dodać cukier, mąkę oraz żółtka.
    Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.)
  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek).
  • 3. W każdą porcję owinąć pół śliwki i uformować z niej niewielkie bułeczki, które należy kolejno ułożyć (obok siebie) w natłuszczonej formie.
    (Użyłam naczynia żaroodpornego do tarty.)
  • 4. Następnie buchty wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach.
    (Powinny być delikatnie zarumienione.)
  • 5. Bułeczki posmarować roztopionym masłem i odstawić na co najmniej 1/2 godziny.
  • 6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować