Brzoskwiniowiec z masą makową

0 (0 ocen)

Ponieważ dawno nie piekłam żadnego ciacha, naszło mnie na eksperyment z serkiem mascarpone i masą makową. Jak dla mnie pychotka:) A Wam polecam zrobić, żeby się przekonać :)

Składniki:

  • Tortownica 26cm:

    Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki krupczatki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dkg pokruszonych wafelków czekoladowych
    szczypta soli

    Masa makowa:
    1 serek mascarpone (250g)
    3 łyżki cukru pudru
    250g śmietany 30%
    350g masy makowej z puszki np Helio

    Ponadto:
    puszka brzoskwiń (ok 800g)
    paczka wafli okrągłych
    1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa
    1/3 słoika marmoladki deserowej z truskawką Jamar
    1/3 puszki masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Galaretki

Brzoskwiniowiec z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wafli wycinamy 4 krążki wielkości tortownicy (tak by się zmieściły w środku). Rozpuszczamy również galaretkę w ilości wody podanej na opakowaniu.
  • Przygotowujemy biszkopt 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz pokruszone wafelki i mieszamy drewnianą łyżką, by składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy (boków nie smarujemy, ewentualnie na dno możemy dać papier do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika, piekąc ok 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
  • Przygotowujemy masę makową 3. Przygotowujemy masę makową.
    Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, na końcu masę makową i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
  • Warstwy ciasta 4. Z biszkopta ścinamy wierzch (cieniutką warstwę). Smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy jednym płatem wafla i układamy połówki brzoskwiń. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do lodówki.
  • Warstwa brzoskwiniowa 5. Na zastygniętą warstwę brzoskwiniową nakładamy 1/2 masy makowej. Przykrywamy waflem, smarujemy marmoladką deserową, przykładamy kolejny płat wafla, smarujemy masą kajmakową i ostatnim już krążkiem przykrywamy wierzch.
  • Przełożenie ciasta 6. Całość smarujemy pozostałą masą makową i odstawiamy ponownie do schłodzenia.

Porady

Jeśli zależy nam na czasie, warstwę brzoskwiniową możemy zrobić dzień wcześniej. Na dno tortownicy wykładamy folię spożywczą, na to płat wafla i dalej jak w opisie- brzoskwinie oraz tężejąca galaretka. Na drugi dzień gotową warstwę delikatnie przenosimy na masę makową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Mak Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować