Biszkopt z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, nadal ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka i olej. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (grzanie góra - dół) i pieczemy 40 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na 2 blaty.
2.Przygotowujemy masę makową: mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20-30 minut, następnie zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Odcedzamy i mielimy 2 razy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, jajka i drobno pokrojone bakalie. Mieszamy. Roztapiamy masło, dodajemy mak i chwilę wszystko razem podgrzewamy cały czas mieszając. Gęstniejącą gorącą masę wykładamy na krążek ciasta, przykrywamy drugim krążkiem.
3.Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy, dodajemy przesiany cukier puder, kakao, żelatynę i śmietankę, mieszamy do połączenia się składników. Polewę wykładamy na wierzch ciasta.
Komentarze