Biszkopt przekładany masą makową

  • wyświetlono: 2435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Ciasto jest przepyszne, naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i niczym nie ustępuje tradycyjnemu makowcowi. Zresztą taka wersja najbardziej mi odpowiada, ponieważ lubię dużo kremowego i mokrego maku. Dodatkowo biszkopt dzięki masie makowej jest niezwykle wilgotny...

DSC_3803k
  • 12 porcje
  • 80min

Składniki

(Forma o średnicy 24-26 cm)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa makowa:
250g margaryny
1 puszka masy makowej (850g)
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
bakalie
aromat (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt przekładany masą makową

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu przekroić na dwie części.
    Przygotować masę.
    Masę makową zmiksować z jajkami, mąką ziemniaczaną, bakaliami oraz opcjonalnie dodać aromat.
    W większym garnku rozpuścić i zagotować margarynę, a następnie nie zdejmując z ognia - stopniowo dodawać masę makową.
    Całość mieszając gotować do zgęstnienia.
    (Potrwa to kilka minut.)
    Gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt.
    Po ostudzeniu ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makowiecszybki makowiecbiszkopt z masą makowąekspresowy makowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt toffi [rzekładany masą śmietanową.

Dodane przez: karooolcia753

Biszkopt toffi z masą śmietanową

Delikatny biszkopt toffi oraz biszkopt...

Rolada makowa

Dodane przez: aniak4

Rolada biszkoptowa z masą makową

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem...

Tort makowy z masą kawową

Dodane przez: bietka

Tort makowy z masą kawową

Pyszny tort makowy z masa z kawy...

Piernik przekładany masą budyniową

Dodane przez: Bo-Bożena

Piernik rumowy przekładany masą bydyniową

Miękki, aromatyczny i smaczny piernik...

sernik

Dodane przez: Anitka0804

Sernik z masą makową

Delikatny, kremowy i mocno kremowy...

Chałwowy puszek

Dodane przez: kasiunia860

Biszkopt z masą chałwową

Ciasto jest delikatne i puszyste,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE