BRUSCHETTA z MOZZARELLĄ i POMIDORAMI

3.67 (3 ocen)

  • 15 min

Jedna z bardziej popularnych wersji tych włoskich grzanek. Polecam gorąco, szczegolnie w sezonie na pomidory!

  • 15 min

Składniki:

  • pieczywo (najlepiej żytnie lub razowe, może być czerstwe)
    1 mozzarella (125g)
    ok. 130 g dojrzałych pomidorów
    suszone oregano
    oliwa z oliwek

    drobna sól morska
     
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować grzanki. Chleb pokroić na kromki (ok. 1 cm) i wsadzić do nagrzanek do 180°C piekrnika na kilkanaście minut (można włączyć funkcje grilla).
  • 2. Mozzarelle pokroić w kosteczkę. Pomidory pokroić w drona kosteczkę, doprawić solą, oregano i oliwą z oliwek.
  • 3. Na goracych grzankach pokrojoną w kosteczkę mozzarelle, a następnie pomidorki. Sckropioliwą z oliwek i podawać.
    Buon Appetito!

Porady

Chleb można opiec na grillu lub w tosterze. Można użyć dowolnych pomidorów. Ważne, żeby były w sezonie i bardzo dojrzałe. Jeśli są wodniste w środku usuń troszkę nasionek i soku, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Zamiast oregano można użyć świeżej bazylii (choć tradycyjna bruschetta przewiduje oregano). Gdy macie mniej czasu. Pokrojone pomidory i mozzarelle można razem wymieszać i doprawić, a nastepnie wyłożyć na grzanki. Będzie dużo szybciej ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwy chleb Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Grill Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować