Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

4.49 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Brownie, czyli intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto, które przełożyłam gotowanym sernikiem. Wzbogaciłam go słodką masą krówkową, a dodatek słonego masła orzechowego jeszcze bardziej podkręcił słodki smak. Jak dla mnie to połączenie jest idealne, choć ciasto jest z tych cięższych i bardziej intensywnych w smaku.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BROWNIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI:

    200 g masła
    1 łyżka masła orzechowego
    200 g czekolady gorzkiej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    50 g orzeszków ziemnych solonych

    SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM:

    500 g zmielonego twarogu
    1 łyżka cukru
    200 g masy krówkowej (kajmaku)
    100 g masła
    100 g masła orzechowego
    2 jajka
    1 budyń śmietankowy

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    50 g czekolady gorzkiej
    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
    garść orzeszków ziemnych solonych
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Orzeszki

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i masło orzechowe rozpuścić w rondelku. Dodać połamane na kostki czekolady i mieszać, aż się rozpuszczą i połączą z masłem. Odstawić do przestudzenia. Jajka i cukier utrzeć mikserem, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość. Ucierając wlewać po trochę przestudzoną, ale jeszcze ciepłą czekoladę. Wsypać przesianą mąkę z kakao i wymieszać, wsypując jednocześnie rozdrobnione orzeszki ziemne. Masę czekoladową przelać do formy 21 x 21 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C i piec przez ok 40 min. Brownie wystudzić i zimne przekroić ostrożnie na dwa równe blaty. Przy krojeniu może się trochę kruszyć.
  • 2. Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć zwykłe masło i orzechowe oraz kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Połowę jeszcze gorącej masy wylać na pierwszy blat czekoladowego ciasta i przykryć drugim. Wylać pozostałą masę, wyrównać i przykryć całą powierzchnię folią spożywczą. Ciasto najlepiej składać w formie w której piekło się brownie. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Śmietankę podgrzać i do gorącej dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z palnika i mieszając rozpuścić. Wystudzić i kiedy zacznie gęstnieć wylać na wierzch ciasta. Orzeszki drobno posiekać i rozsypać na polewie. Odstawić w chłodne miejsce, a kiedy zastygnie można pokroić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Masa krówkowa Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować