REKLAMA

Brownie z kajmakowym sernikiem i masłem orzechowym

wyświetlono: 3315 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 0

Brownie, czyli intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto, które przełożyłam gotowanym sernikiem. Wzbogaciłam go słodką masą krówkową, a dodatek słonego masła orzechowego jeszcze bardziej podkręcił słodki smak. Jak dla mnie to połączenie jest idealne, choć ciasto jest z tych cięższych i bardziej intensywnych w smaku.

opublikowany: 24.10.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • BROWNIE Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI:

    200 g masła
    1 łyżka masła orzechowego
    200 g czekolady gorzkiej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    50 g orzeszków ziemnych solonych

    SERNIK GOTOWANY Z KAJMAKIEM:

    500 g zmielonego twarogu
    1 łyżka cukru
    200 g masy krówkowej (kajmaku)
    100 g masła
    100 g masła orzechowego
    2 jajka
    1 budyń śmietankowy

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    50 g czekolady gorzkiej
    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
    garść orzeszków ziemnych solonych
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i masło orzechowe rozpuścić w rondelku. Dodać połamane na kostki czekolady i mieszać, aż się rozpuszczą i połączą z masłem. Odstawić do przestudzenia. Jajka i cukier utrzeć mikserem, aż masa zbieleje i zwiększy swoją objętość. Ucierając wlewać po trochę przestudzoną, ale jeszcze ciepłą czekoladę. Wsypać przesianą mąkę z kakao i wymieszać, wsypując jednocześnie rozdrobnione orzeszki ziemne. Masę czekoladową przelać do formy 21 x 21 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C i piec przez ok 40 min. Brownie wystudzić i zimne przekroić ostrożnie na dwa równe blaty. Przy krojeniu może się trochę kruszyć.
  • 2. Jajka roztrzepać z budyniem, a do garnka włożyć zwykłe masło i orzechowe oraz kajmak. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Połowę jeszcze gorącej masy wylać na pierwszy blat czekoladowego ciasta i przykryć drugim. Wylać pozostałą masę, wyrównać i przykryć całą powierzchnię folią spożywczą. Ciasto najlepiej składać w formie w której piekło się brownie. Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Śmietankę podgrzać i do gorącej dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z palnika i mieszając rozpuścić. Wystudzić i kiedy zacznie gęstnieć wylać na wierzch ciasta. Orzeszki drobno posiekać i rozsypać na polewie. Odstawić w chłodne miejsce, a kiedy zastygnie można pokroić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mzka mzka

Orzechowiec z kajmakowym sernikiem

Pyszny pomysł na sernik :)

kategoria: serniki Desery opublikowany: 12.02.2017 | wyświetlono: 935 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Brownie z masłem orzechowym

Pyszne połączenie smaków :)

kategoria: Ciasta do kawy ciasto czekoladowe brownie Desery opublikowany: 18.11.2018 | wyświetlono: 288 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE