Składniki na biszkopt:
• 8 białek
• ½ szklanki cukru
• 2 jaja
• ½ szklanki mąki
• 250 g orzechów włoskich - zmielonych
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
• 1 kg sera białego (zmielonego, ja użyłam sera z wiaderka PIĄTNICA)
• 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g)
• 200 g masła
• 3 żółtka
• 1 budyń waniliowego
• ¼ szkl mleka
Dodatkowo:
• Dżem z czarnej porzeczki do przełożenia.
• Kakao do oprószenia.
Orzechowiec z kajmakowym sernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie białka (w sumie 10) ubić, dodając po łyżce cukru, a na końcu dodać żółtka. Mąkę, orzechy, sodę wymieszać ze sobą, dodać do ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na blaszkę i piec 30 minut w 180’C (termoobieg). Jest to całkiem fajny przepis na orzechowy, wilgotny i całkiem elastyczny biszkopt. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.
2.Masę kajmakową podgrzać z masłem, dodać zmielony twaróg, wymieszać. Gotować aż masa zacznie bulgotać. Mleko wymieszać z żółtkami i budyniem, dodać do masy twarogowej. Pogotować aż masa zgęstnieje. Przestudzić chwilkę.
3.Upieczony i przestudzony blat przekroić wzdłuż. Posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, na to wylać połowę masy serowej. Przykryć drugim blatem, rozsmarować dżem i wylać resztę masy. Włożyć do lodówki, masa stężeje. Wierzch posypać kakao.
Komentarze