Orzechowiec z kajmakowym sernikiem

3 (5 ocen)

Pyszny pomysł na sernik :)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    • 8 białek
    • ½ szklanki cukru
    • 2 jaja
    • ½ szklanki mąki
    • 250 g orzechów włoskich - zmielonych
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa serowa:
    • 1 kg sera białego (zmielonego, ja użyłam sera z wiaderka PIĄTNICA)
    • 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g)
    • 200 g masła
    • 3 żółtka
    • 1 budyń waniliowego
    • ¼ szkl mleka

    Dodatkowo:
    • Dżem z czarnej porzeczki do przełożenia.
    • Kakao do oprószenia.
Wystaw ocenę:

3 (5 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Orzechowiec z kajmakowym sernikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie białka (w sumie 10) ubić, dodając po łyżce cukru, a na końcu dodać żółtka. Mąkę, orzechy, sodę wymieszać ze sobą, dodać do ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na blaszkę i piec 30 minut w 180’C (termoobieg). Jest to całkiem fajny przepis na orzechowy, wilgotny i całkiem elastyczny biszkopt. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.
  • 2. Masę kajmakową podgrzać z masłem, dodać zmielony twaróg, wymieszać. Gotować aż masa zacznie bulgotać. Mleko wymieszać z żółtkami i budyniem, dodać do masy twarogowej. Pogotować aż masa zgęstnieje. Przestudzić chwilkę.
  • 3. Upieczony i przestudzony blat przekroić wzdłuż. Posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, na to wylać połowę masy serowej. Przykryć drugim blatem, rozsmarować dżem i wylać resztę masy. Włożyć do lodówki, masa stężeje. Wierzch posypać kakao.

    Ciasto schłodzić.

Porady

blaszka 25X25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować