Borówkowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g borówerk,
    sok z czarnej porzeczki,
    300g podłużnych biszkoptów,
    220g cukru pudru,
    2łyżki cukru kryształu,
    cukier waniliowy,
    500g dwukrotnie zmielonego twarogu( lub 4 serki homogenizowane waniliowe)- wtedy nie dodajemy cukru pudru,
    4 łyżki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Borówkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Borówkowy przekładaniec 1. Borówki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem z czarnej porzeczki około 0,5 szklanki. Odstawić na 20 minut. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem na gładką masę. Formę np. keksówkę wyłożyć folią spożywczą, włożyć w niej 1/3 biszkoptów nasączonych sokiem. Następnie położyć połowę masy serowej, na nią wyłożyć część owoców, przykryć warstwą nasączonych biszkoptów, przykryć masą serową. Na wierzch położyć borówki. Brzegi folii zawinąć, na wierzch położyć deskę i delikatnie czymś obciążyć na 10-15 minut . Tak formę włożyć na godzinę lub dłużej do lodówki . Ciężarek trzymać krótko 10 -15 minut.

Porady

Jeśli nie lubicie borówek , ciasto można przygotować np. z truskawek, a zamiast soku z porzeczki użyć sok z 4 pomarańczy , który dobrze komponuje się z truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Borówkowy serniczek na zimno

To może cię zainteresować