Borówkowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki posypać 2 łyżkami cukru i polać sokiem z czarnej porzeczki około 0,5 szklanki. Odstawić na 20 minut. Osączyć, zachowując sok. Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem na gładką masę. Formę np. keksówkę wyłożyć folią spożywczą, włożyć w niej 1/3 biszkoptów nasączonych sokiem. Następnie położyć połowę masy serowej, na nią wyłożyć część owoców, przykryć warstwą nasączonych biszkoptów, przykryć masą serową. Na wierzch położyć borówki. Brzegi folii zawinąć, na wierzch położyć deskę i delikatnie czymś obciążyć na 10-15 minut . Tak formę włożyć na godzinę lub dłużej do lodówki . Ciężarek trzymać krótko 10 -15 minut.
Porady
Jeśli nie lubicie borówek , ciasto można przygotować np. z truskawek, a zamiast soku z porzeczki użyć sok z 4 pomarańczy , który dobrze komponuje się z truskawkami.
Komentarze