Borówkowy budyniowiec

4.98 (167 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dziś zapraszam na pyszne letnie ciasto z wykorzystaniem borówki. Puszysty biszkopt, krem budyniowy oraz owoce zanurzone w galaretce to zestawienie, które super smakuje w letnie, gorące dni. Dla osób, które nie chcą latem używać piekarnika polecam ciasto przygotować na gotowych biszkopcikach:).

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 24x 36 cm
    Biszkopt
    • 4 duże jajka,
    • 4 łyżki cukru,
    • 4 łyżki mąki,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 szczypta soli

    Budyniowa masa:

    • 1,2 l mleka,
    • 2 budynie śmietankowe,
    • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 2 żółtka,
    • Cukier wg uznania ( około 2 - 3 łyżki),
    • 0,5 kostki masła (100 gram)

    Wykończenie:
    • 2 galaretki cytrynowe,
    • Około 300 gram borówki amerykańskiej (ilość według uznania)
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Budynie Galaretki

Borówkowy budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy biszkopt 1. BISZKOPT: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
  • dodanie masła do budyniu 2. MASA BUDYNIOWA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy żółtka, budynie oraz mąkę ziemniaczaną. Gotujące mleko zalewamy przygotowaną mieszaniną. Gotujemy budyń. Do ciepłego dodajemy masło. Całość mieszamy drewnianą pałką do momentu rozpuszczenia się masła. Masło powinno dokładnie połączyć się z budyniem.
  • wyłożenie borówek 3. Tak przygotowany letni budyń wykładamy na upieczony biszkopt.
    Na jego wierzch wykładamy część przygotowanych borówek amerykańskich.
    Ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia budyniu.

    Między czasie przygotowujemy galaretkę.
  • rozpuszczenie galaretki 4. WYKOŃCZENIE: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
  • zalanie owoców galaretką 5. Część owoców wykładamy na wylany budyń.
    Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na zimne ciasto. Zatapiamy w niej pozostałą ilość przygotowanych borówek.
    Ciasto odkładamy do lodówki, by galaretka zastygła. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować