Deser cytrynowo- borówkowy

4.17 (345 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

W letnie, upalne dni najlepiej smakują desery i ciasta owocowe. Połączenie lekkiego jogurtu z orzeźwiającą galaretką i owocami zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje.
Polecam poeksperymentować z kolorami dodanych galaretek. W przypadku tego deseru idealnie sprawdzi się też niebieski kolor!!!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 300 gram borówki amerykańskiej,
    • 500 ml jogurtu naturalnego,
    • 2 galaretki cytrynowe,
    • cukier do smaku (około 2 płaskie łyżki)
    Dodatkowo:
    • świeże borówki do podania,
    • cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.17 (345 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser cytrynowo- borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podgrzewanie borówki 1. Borówkę przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i stawiamy na ogniu. Smażymy ją około 10-15 minut. Powinna zmięknąć i puścić sok.
  • porcjowanie borówki 2. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i studzimy. Przestudzoną wykładamy na dno przygotowanych pucharków.
  • studzenie galaretki 3. Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklance przegotowanej wody. Rozpuszczoną studzimy.
  • łączenie jogurtu z galaretką 4. Jogurt przekładamy do miski. Dodajemy do niego zimną galaretkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • rozlewanie masy 5. Cytrynowy jogurt wylewamy do pucharków, zakrywając borówki. Za pomocą łyżeczki delikatnie przeciągamy mus owocowy do góry, by na ściankach powstały ciekawe wzory. Deserki odstawiamy do lodówki by jogurt zastygł.
    Przed podaniem wierzch dekorujemy świeżymi owocami, które delikatnie oprószamy cukrem pudrem! PODAJMEMY!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować