Przekładaniec

  • wyświetlono: 282 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny przekładaniec. Ciasto zrobione jest z dwóch blatów biszkopta kakaowego. Pierwsza warstwa to warstwa wiśni z nalewki, na wiśniach położona jest warstwa kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Kolejna warstwa to biszkopt i krem na wierzchu. Warstwa kremu posypana jest rozkruszonym biszkoptem.

logo
  • 9 porcje
  • 360min
  • Średni

Składniki

biszkopt kakaowy 2 blaty
wiśnie z nalewki

Krem:

śmietana 30% 660 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder pół szklanki
olejek migdałowy

Biszkopt kakaowy:

Składniki (blacha 30/25/6 cm):

jajka kurze 8 szt.
cukier 16 dag
mąka 20 dag
kakao 4 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładaniec

  • Przekładaniec.1. Wykonanie biszkoptu:

    Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w sicie i stopniowo przesiewamy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.
  • Przekładaniec.2. Wykonanie ciasta:

    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, podczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i olejek migdałowy. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Po połączeniu ubitej śmietany z serkiem mascarpone mamy gotowy krem do przełożenia biszkoptów. Na spodni blat biszkoptu układamy wiśnie, na wiśnie nakładamy grubszą warstwę kremu, równamy. Warstwę kremu przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, na który też nakładamy warstwę z pozostałego kremu, równamy. Górną powierzchnię ciasta posypujemy rozkruszonymi ścinkami z biszkoptu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężał krem.

    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastaPrzekładaniecświąteczne_ciastaciasto_przekładaniec

Komentarze

Podobne przepisy

a

Dodane przez: angelika93

Sezamkowy przekładaniec

Wspaniale zaprezentuje się na świątecznym...

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

Dodane przez: akrobatka22

Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy

Ser, truskawki i czekolada- czyli...

przekładaniec z nutką kawy

Dodane przez: bieniaszka

Przekładaniec z nutką kawy

Uwielbiam ciasta składające się...

Przekładaniec Violi

Dodane przez: Bilcia

Przekładaniec Violi

Ciasto to robi kuzynka męża Wiola...

Przekładaniec brzoskwiniowy

Dodane przez: mariosylwia

Przekładaniec brzoskwiniowy

:-) Gorąco polecam (-:

czekoladowy przekładaniec

Dodane przez: aneczka791

czekoladowy przekładaniec

czekoladowy murzynek przełożony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE