Boczek wieprzowy w słoiczku

4.45 (209 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Boczek wieprzowy bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Po prostu, jest pyszny. Polecam.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 7 słoiczków 350 ml:

    boczek wieprzowy 1,5 kg
    czosnek 7 ząbków
    liść laurowy 1-2 szt. na słoiczek
    ziele angielskie 5 ziaren na słoiczek
    majeranek
    sól warzona
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.45 (209 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek wieprzowy w słoiczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek wieprzowy w słoiczku. 1. Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 3 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy kawałki boczku w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy kawałki boczku z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po liściu laurowym, po 5 ziaren ziela angielskiego i po trzy kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych.

    Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

    Smacznego!!!

Porady

Boczek ze słoiczka należy spożywaćdopiero po minimum 7 dniach. Musi on w słoiczku odpocząć, nabrać aromatu przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować