Boczek wieprzowy surowy, wędzony w garnku

4.49 (154 ocen)

  • 112 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne kawałki boczku, uwędzone sposobem domowym, w garnku.

  • 112 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek wieprzowy surowy 1,7 kg

    Przyprawy:

    czosnek 4 ząbki
    liśćlaurowy 4-5 szt
    ziele angielskie 10-15 szt
    sól peklowa 32 g

    Solanka:

    woda 0,5 l
    przyprawy - wszystkie
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Boczek wieprzowy surowy, wędzony w garnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 250 ml wody zagotowujemy pokrojone ząbki czosnku, połamane liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W 250 ml zimnej wody rozpuszczamy peklosól. Ostudzone,zaparzone przyprawy wraz z wywarem łączymy z rozpuszczoną peklosolą i zimną solanką zalewamy ułożone kawałki boczku w atestowanym pojemniku. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 4 dni, tyle czasu boczek będzie się peklował. Codziennie boczki przekładamy w pojemniku. Po okresie peklowania kawałki boczku płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami i wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędlina przygotowywana do uwędzenia w garnku musi być dobrze osuszona.

    Wędzenie:

    Osuszone kawałki boczku wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

    Studzenie:

    Uwędzone kawałki boczku wieszamy na kij i studzimy w temperaturze pokojowej, po ostudzeniu, boczki wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować