Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku

  • wyświetlono: 9804 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny boczek ze słoja. W słoiku powstał bardzo delikatny smalec o smaku czosnkowym oraz pyszna galaretka która wytworzyła się z boczku podczas pasteryzacji.

logo
  • 4 porcje
  • 18600min
  • Średni

Składniki

boczek wieprzowy świeży 1,45 kg
czosnek świeży 40 gram
sól
majeranek
pieprz ziołowy
liście laurowe
ziele angielskie

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku

  • Boczek myjemy, osuszamy.1. Boczek płuczemy, osączamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku2. Kroimy w pasy o szerokości około 10 cm.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku3. Boczek kroimy w kostki 5 cm / 4 cm. Dopasowujemy wielkość kawałków boczku pod wymiar słoików w których będziemy wkładać boczek, ja użyję
    słoików 0,5 l.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku4. Czosnek kroimy w plasterki.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku5. Pokrojony boczek w kostkę solimy, pieprzymy i posypujemy 2 garściami
    majeranku. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do boczku. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku6. Miskę z przyprawionym boczkiem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin żeby kawałki boczku przeszły ziołami i czosnkiem.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku7. W między czasie przygotowujemy słoiki 0,5 litra, wyparzamy w gorącej wodzie, do każdego wkładamy 2 listki laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego. Wybieramy plasterki czosnku z boczku i po równo wkładamy je do słoików. Wkładamy również kawałki boczku do 3/4 wysokości słoika.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku8. Tak napełnione słoiki z boczkiem zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy. Nie wlewamy żadnych płynów (wody) do słoiczków.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku9. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słój 1,5 l 120 + 80 + 60 minut w temp. wrzenia wody -
    Słój 1 l. 90 + 60 + 45 minut w temp. wrzenia wody -
    Słój 0,7 l 80 + 50 + 35 minut w temp. wrzenia wody -
    Słój 0,5 l 60 + 40 + 30 minut w temp. wrzenia wody -

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku10. Po procesie pasteryzacji, ostudzone słoiki wstawiamy do lodówki i konsumujemy boczek, dopiero po 7 dniach, gdyż boczek musi przejść przyprawami.
  • Boczek wieprzowy w ziołach i czosnku w słoiku11. Polecam !

    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczylawędlinyboczek_w_słoikukonserwa_z_boczkuboczek_w_ziołach_z_czosnkiem

Komentarze

Podobne przepisy

Boczek pieczony w piwie

Dodane przez: AnetaJ

Boczek pieczony w piwie

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy,...

Schab w ziołach

Dodane przez: Adelajda Kucharska

Schab w ziołach

Ten schab zawsze gości na moim...

Boczek rolowany pieczony w rękawie

Dodane przez: Ania321

Boczek rolowany pieczony w rękawie

Pieczony boczek w marynacie na...

Konserwa drobiowa w słoiku.

Dodane przez: weronika63

Konserwa drobiowa w słoiku

Konserwa zrobiona jest z mięsa...

Mielonka z golonki w słoiku.

Dodane przez: weronika63

Mielonka z golonki w słoiku

Bardzo smaczna mielonka z golonki...

Szynka w miodzie i ziołach

Dodane przez: 23ewelina

Szynka w miodzie i ziołach

Szynka ma bardzo fajny słodko-słony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE