Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony

3.25 (4 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Boczek wieprzowy, wędzony metodą w garnku na zrębkach olcha/buk. Idealny do świątecznego żuru.

  • 26 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    Boczek wieprzowy ze skórą 1,5 kg

    Skład solanki 1 litr:

    liść laurowy połamane 5-6 liści
    ziele angielskie 10-12 ziaren
    czosnek z łuskami 5-6 zębów
    peklosól 80 gram lub sól warzona
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony. 1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki boczku umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. Temperatura peklowania powinna być 4-8 stopni Celsjusza.
  • Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony. 2. Osuszanie:

    Po czasie peklowania, kawałki boczku płuczemy pod wodą. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
  • Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony. 3. Wędzenie:

    Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
  • Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony. 4. Smacznego !!!

Porady

Jeżeli ktoś nie używa peklosoli to w zamian użyć soli warzonej w tej samej proporcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Wędlina Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować