Boczek wieprzowy ze skórą, wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie solanki, peklowanie:
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki boczku umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso. Temperatura peklowania powinna być 4-8 stopni Celsjusza.
2.Osuszanie:
Po czasie peklowania, kawałki boczku płuczemy pod wodą. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
3.Wędzenie:
Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
4.Smacznego !!!
Porady
Jeżeli ktoś nie używa peklosoli to w zamian użyć soli warzonej w tej samej proporcji.
Komentarze